א. עסקאות מקרקעין.
ב. מיסוי מקרקעין.
ג. הוצאת מותרות בניכוי מס שבח.
ה. ועד הבית המודרני.

> מידע שימושי > עסקאות מקרקעין
5 טיפים למוכרי דירת מגורים
בפסק דין שניתן ביום 7 לפברואר 2016 בת.א. 41081-11-13, ע"י בימ"ש השלום בבאר שבע מפי כב' השופטת, נעם חת מקוב, נדונה תביעה ותביעה שכנגד עקב מכירת דירה עם חריגות בניה. מתוך פסק הדין הוצאו 5 טיפים שכל מוכר דירה חייב להכיר.
1. אל תתנו לאף אחד להלחיץ אתכם לחתימת הסכם ואל תחתמו על כל הסכם טרם היותכם מיוצגים על ידי עורך דין מטעמכם ויש לכם את כל המסמכים המתאימים לצורך המכירה.
2. בדקו חריגות בניה בנכס ודווחו לקונה על כל החריגות שישנן. לצורך כך, מומלץ לשכור שירותי עורך דין העוסק, פרט לדיני מקרקעין ודיני מיסוי מקרקעין גם בדיני התכנון והבניה.
3. הוסיפו תנית "As Is" ("כמו שהוא") להסכם המשפטי – תניה כזאת תגן עליכם מפני צורך ל"חפור" בקירות כדי לגלות נזקי צנרת, חשמל ונזקים אחרים ותטיל את האחריות לבדיקה זאת על הקונים ובמידה ויגלו נזקים מוסתרים לא יוכלו לחזור אליכם בתביעה.
4. קבעו מועדים להיתרי בניה – קבעו בהסכם את המועמדים למתן היתרי בניה וסנקציות לגבי אי עמידה בלו"ז. את הסעיפים יש לנסח בזהירות יתרה באמצעות עורכי דין העוסקים בתחום התכנון והבניה ובעזרת אנשי מקצוע מתאימים ומידע מדויק.
5. במקרים בלתי צפויים – בקשו מהמייצג, עורך הדין שלכם, לטפל בהם סמוך לקרות המקרה אם בניסוח מכתבים שונים, תוספות להסכם וכיו"ב. זכרו כי אין להסכים לכל שינוי מאוחר בהסכם בלא היוועצות עם עורך הדין שלכם – בשביל זה הוא שם.

> מידע שימושי > מיסוי מקרקעין
מס רכישה
כל אדם הרוכש מקרקעין מחויב בתשלום מס רכישה ! זאת מכח סעיף 9(א) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) התשכ"ג-1963.
ברכישת נדל"ן (לא דירת מגורים) המס נעמד בשיעור 6% מהשווי.
תשלום בדירת מגורים מתחלק לשתי קטגוריות – דירה יחידה או דירה נוספת.
בדירה יחידה יש מדרגות מס רבות לצורך צמצום מס הרכישה. קיימים מצבים בהם שווי הדירה לא עובר את מדרגת המס הראשונה ולפיכך נעמד בשיעור של 0ש"ח. דיווח לרשות המס על ביצוע העסקה חייב להיעשות ובכך קיים "משחק" קטן – יש מס רק שהוא עומד על שיעור של 0 ש"ח לתשלום.
בדירה נוספת המדרגות הם החל מ-0 ש"ח ועד גובה שווי הנכס שמעליו נחשבת הדירה הנרכשת כדירת יוקרה שמשם קיימות מדרגות מס ושיעור מס שמשולם לכל מדרגת מס.
מדרגות המס מתעדכנות כל שנה ביום 10.1.
בנוסף, קיימות בחוק הטבות מס שונות לזכאים.
על כן, חשוב מאוד להיוועץ בעורך דין העוסק במיסוי מקרקעין לצורך תשלום מס הרכישה לפי שיעורו המדויק ולא להתחיל להתעסק בתיקון שומות והחזרי מס שונים למס ששולם ביתר.
> מידע שימושי >משכנתאות
בשורה לרוכשי הדירות

> מידע שימושי >הבית המשותף
ועד הבית המודרני
ניהול המשנה את כללי המשחק
בשנים האחרונות, חברות ניהול רבות ניסו להחליף את וועד הבית המסורתי (נציגות הבית המשותף), אך דיירים ממשיכים להרגיש שחסר ליבה מקצועית ואמינה.
כמו שבתים משותפים עוברים "מתיחת פנים" – שיפוץ מעטפת, תמ"א 38, תמ"א 38(2) "הריסה ובניה מחדש" כך גם תפקידי ועד הבית המודרני משתנים.
ועד הבית המודרני הוא גוף מגשר, בודק ומלווה לפעילויות של חברות הניהול, ולעיתים מנהל את כל פעילות הבית באופן עצמאי.
ועד בית – איך זה עובד ?
• החלטות יומיומיות מתקבלות ברוב רגיל – מירב נוכחים (ולא מירב קולות) קובע.
• הרכב אידיאלי: צוות שלושה או חמישה חברים (או מספר אי-זוגי אחר) מונע תיקו ומבטיח החלטות ברורות.
• במקרה של תיקו – ההצעה תידחה, שכן ליו"ר אין קול נוסף בתקנון הנוהג במרבית הבתים המשותפים.
התקנון – הבסיס לניהול חכם
• כל בית משותף פועל על פי תקנון – בין אם התקנון המוסכם (שעליו הסכימו בעלי הדירות) או התקנון המצוי הקבוע בחוק.
• מומלץ בחום לעיין, לעדכן ולהתאים את התקנון לצרכי הבית. לאחר העדכון, יש לאשרו באסיפה כללית, כך שהתקנון יהפוך לכלי ניהולי יעיל.
האסיפה הכללית – הלב הפועם של הבית המשותף
• חובה לקיים אסיפה אחת בשנה – ובנוסף, ניתן לזמן אסיפות מיוחדות.
• חשוב להקפיד על דרך זימון מדויקת, שכן אי-הקפדה על הוראות התקנון עלולה לפסול החלטות חשובות.
•החלטות בנושאים שונים – בין אם מדובר בניהול שוטף, שיפוץ, התקנת מעלית או שינוי תקנון – דורשות הבנה מעמיקה של סוגי הרוב: רגיל, מיוחד ומוחלט.
ליווי משפטי מקצועי – בשביל ניהול בטוח ומודרני
במקרים שהבניין עתיד לעבור פרויקט נרחב – שיפוץ מעטפת, תמ"א 38, תמ"א 38 (2) "הריסה ובניה מחדש" נדרש ידע משפטי מדויק – החל ממשא ומתן והסכמים עם החברות השונות, דרך ניסוח חוזים, ועד טיפול בסכסוכים משפטיים שונים שייתכן ויעלו.
בברכה,
י. מאור, עו"ד
